ZELF EEN KAASPLANKJE MAKEN
Kaasplankjes worden steeds populairder in restaurants als afsluiting van een heerlijke maaltijd. Maar je kunt thuis ook genieten van een heerlijke kaasplankje. Wij leggen uit hoe je dit genot in huis haalt.
Net zoals bij de meeste proeverijen het geval is, start je met een zachte smaak en ga je geleidelijk aan over naar sterkere smaken. Bij de volgorde van kazen is dat net zo. We beginnen met de minst smaak-intense kaas en eindigen meestal met een blauwschimmel:
- witschimmel
- geiten- en schapenkazen
- half harde kazen
- harde kazen
- roodschimmel
- blauwschimmel
De eerste twee kazen kunnen wisselen naargelang de smaaksterkte. Kazen met een uitgesproken kruid houden we voor het laatst in de volgorde (vb. kazen met peper of kruidnagel).
Denk ook aan passende wijnen. Ook is speciaal brood lekker bij een kaasplankje. In combinatie met een compote of chutney wordt het nog meer genieten. Appelstroop is weer heerlijk bij een pittige oude kaas.
Haal de kazen 1 tot 2 uur voor gebruik uit de koelkast.