De ‘Beaufort Haut Alpage’ is een indrukwekkende harde kaas van ongeveer 40kg uit de Savoie. Om de naam ‘Alpage’ te mogen gebruiken, moeten de koeien boven 1500m hoogte grazen. De vegetatie die daar groeit, bevat heel veel bloemen, planten en kruiden, wat leidt tot een topkwaliteit melk: rijk aan smaak.
De Beaufort heeft ook het AOP-keurmerk wat inhoudt dat de kaas alleen gemaakt mag worden van melk uit de valleien rondom Beaufort. De koeien moeten van de rassen ‘Tarine’ of ‘Abondance’ zijn en mogen elk maar een maximum aantal liter melk per jaar produceren. Eveneens moet de voeding van de koeien uit de streek komen.
Deze rauwmelkse kaas wordt gemaakt van eind mei tot september. De rest van het jaar is er geen productie mogelijk wegens de sneeuw. De boeren verhuizen hun koeien te voet de bergen in. De kaas wordt ook in kleine chalets gemaakt, waar het begin van de affinage plaatsvindt. De meeste kazen worden vanaf één jaar verkocht, alhoewel, door de rijke melk, het lekker is om ze twee à drie jaar te laten rijpen.
De zuivel van de Beaufort is lichtgeel, soepel en lijkt op Gruyère. De kaasmassa is soepel en smaakt heel romig met een typerend nootaccent.
Herkomst : Frankrijk, Savoie
Kaassoort: Harde kaas
Melksoort: Koe
Rauwmelks: Ja