De Reblochon is een Franse kaas met gewassen korst uit de Haute-Savoie, het Alpengebied in Frankrijk ten zuiden van Genève en het Lac Leman. Onze kaas wordt gemaakt van melk van koeien die grazen in de bergen op een hoogte van 1600 m. De koeien eten op die manier veel Alpenbloemen en –kruiden wat een heel rijke melk geeft.
De Reblochon fermier wordt in de bergen gemaakt of op de boerderijen in de vallei van de Thônes. Bij het maken van de Reblochon wordt de volle rauwe koemelk na het melken in koperen ketels verwarmd tot zo’n 33°C en in ongeveer drie kwartier gestremd. De wrongel wordt nadien gesneden in stukjes ter grootte van een rijstkorrel. Na het uitlekken wordt de wrongel in met kaasdoek bedekte vormen gedaan. Met behulp van een gewicht wordt het vocht verder uit de kaas geperst. De kaas wordt gezouten in een pekelblad en 4 tot 5 dagen in de eerste rijpingskamer gezet. De kaas rijpt hier bij een temperatuur van 16 – 18°C. Hij wordt regelmatig gewassen en om de twee dagen gekeerd. Dan volgt de tweede rijping gedurende 2 tot 3 weken in een iets koelere rijpingskelder bij 12°C. Het resultaat is een kaas met een zachte, ivoorkleurige kaasmassa en een saffraangele korst.
De Kaas heeft het AOC-keurmerk gekregen. De melk die voor de kaas gebruikt mag worden, is uitsluitend afkomstig van de bergkoeien van de rassen Abondance, Tarine of Montbéliarde.
Herkomst : Frankrijk
Kaassoort : roodschimmel
Melksoort : koe
Rauwmelks : ja